ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΡΟΠΕΛΑΣ

Πρώτος κανόνας είναι ότι δεν νοείται σκάφος που θα βγει στην ανοικτή θάλασσα ή θα ταξιδέψει να μην έχει μαζί του εφεδρική προπέλα. Η προπέλα για το σκάφος είναι ότι για το αυτοκίνητο η ανάρτηση, τα λάστιχα και το σασμάν μαζί. Η προπέλα μπορεί να καταστρέψει ή να αναδείξει ένα σκάφος.

Αναλογιστείτε λοιπόν πόσο μεγάλη είναι η σημασία της. Ποτέ μια προπέλα δεν κάνει για όλες τις δουλειές. Πάντα μια δεύτερη προπέλα (που είναι αναγκαία ούτως ή άλλως για την ασφάλεια) θα συμπληρώσει το φάσμα των χρήσεων μας. Μάθετε να αλλάζετε προπέλα. Είναι μια απλούστατη διαδικασία που αν την κάνετε μια δύο φορές στην στεριά, θα την κάνετε πανεύκολα και μέσα από το σκάφος στην θάλασσα. Είναι πιο εύκολο να αλλάξεις τροχό στο αυτοκίνητο.
Συχνά θα ακούσουμε να εξετάζουνε τις προπέλες με μόνο στοιχεία το βήμα τους και κάποιες φορές τον αριθμό των φτερών τους. Μιας και μιλάμε γη αυτά, ας δούμε πως κωδικοποιούνται οι προπέλες.

Θα δούμε λοιπόν να γράφεται ένα νούμερο π.χ. 15Χ21Χ3. Το πρώτο νούμερο αφορά την διάμετρο της προπέλας, το δεύτερο το βήμα και το τρίτο τον αριθμό των πτερυγίων. Τα δύο πρώτα νούμερα αναφέρονται σε ίντσες. Το 15 μιλάει για την διάμετρο της προπέλας που μετράτε από τις άκρες των πτερυγίων της. Το 21 το βήμα που μετράτε πάλι σε ίντσες και αναφέρεται στο πόσο διάστημα καλύπτει το σκάφος με κάθε περιστροφή της προπέλας. Και στην προκειμένη περίπτωση, η πρόωση είναι 21 ίντσες ανά περιστροφή. Πέρα από αυτά τα 3 στοιχεία όμως , υπάρχουν και πολλά άλλα στοιχεία , όπως το rake (που αφορά την γωνία των πτερυγίων), το cup (που αφορά την κοιλότητα των πτερυγίων), η κύρτωση στην άκρη των πτερυγίων που ελέγχει την δυνατότητα του τρίμα και πολλά άλλα ακόμη τα οποία δεν υπάρχει λόγος να αναλύσουμε.

Εκείνο που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι οι προπέλες χωρίζονται , σύμφωνα με τις ιδιότητες τους, σε browlift (προπέλες που ανασηκώνουν την πλώρη ) σε stern lift (προπέλες που ανασηκώνουν την πρύμνη ), και σε ουδέτερες. Βεβαίως υπάρχουν και προπέλες επιφάνειας , που αποτελούν δική τους κατηγορία, και αφορούν περισσότερο τα αγωνιστικά σκάφη και όχι τόσο τα αναψυχής. Ανάλογα λοιπόν με το σκάφος σας , και τις ανάγκες του , πρέπει να επιβλέψει μια από τις τρεις κατηγορίες των προπελών. Το ποιες είναι οι ιδιότητες τους, το αναφέρει ο κατασκευαστής στο εγχειρίδιο του (εκτός αν από την γεωμετρία τους μπορείτε να το διακρίνετε μόνοι σας).

Αν λοιπόν έχετε ένα σκάφος, το οποίο σηκώνει ψηλά την πλώρη , θέλετε μία προπέλα stern lift, κοκ.
Ένα μεγάλο ερώτημα είναι 3 ή 4 φτερά; Οι τετρά φτέρες προπέλες , κατά γενικό κανόνα, θα βοηθήσουν ένα σκάφος που κινείται βαρυφορτωμένο και με χαμηλές ταχύτητες. (εκτός εκείνων που απευθύνονται σε super sport σκάφη). Προσοχή όμως, Η τετρά φτέρη προπέλα έχει μεγαλύτερη αντίσταση περιστροφής, και πιθανόν να ανεβάσει την κατανάλωση και να μειώσει την τελική ταχύτητα. Δεδομένου ότι οι προπέλες αυτής της σχεδίασης έχουν έμφαση στις μεσαίες ταχύτητες. Επίσης στα στενά σκάφη μπορεί να αυξήσουν την τάση προς τα αριστερά.

Οι τρίφτερες προπέλες, είναι η συνηθέστερη λύση, στο μεγαλύτερο φάσμα των χρήσεων. Μπορούν να δίνουν ένα καλό μέσο όρο αναμεσά σε επιδόσεις, οικονομία και γενική συμπεριφορά.

Όσον αφορά το βήμα της προπέλας , ο τρόπος για να το επιλέξετε είναι , χωρίς φορτία στο σκάφος, με δύο άτομα, μισά καύσιμα, τον κινητήρα φουλ τριμαρισμένο και με ήρεμη θάλασσα, οι στροφές να φτάνουν το μέγιστο όριο που δίνει ο κατασκευαστής. Υπολογίστε ότι κάθε μία ίντσα βήματος που ανεβαίνουμε, μειώνονται οι στροφές κατά 150 περίπου.

Αν λοιπόν ο κινητήρας σας υπερστρέφει πρέπει να ανεβάσετε το βήμα αναλόγως. Αν υποστρέφει πρέπει να το κατεβάσετε αναλόγως. Προσοχή Ένας κινητήρας με προπέλα μεγαλύτερου από το σωστό βήμα καταπονείται καίει πολλά καύσιμα , και σας δυσκολεύει στο κακό καιρό. Είναι για παράδειγμα σαν να προσπαθούμε με το αυτοκίνητο να ανεβαίνει με πέμπτη μια μεγάλη ανηφόρα.

*

Δίνουμε την δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω Πειραιώς για αγορά του σκάφους σας…

*

Τα σκάφη της TROPIDA είναι εναρμονισμένα με τις οδηγίες της ΕΕ για CE class B & C. H εταιρεία διαθέτει Πιστοποίηση ISO 9001 /2015 απο το BUREAU VERITAS . Ολα τα σχέδια των μοντέλων ειναι κατοχυρωμενα στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και προστατεύονται απο τον Νόμο περι Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

© 2024 Tropidaribs